MAXIN’S tipy

Sezóna letných brigád klope na dvere: Ako si nájsť prácu a na čo dávať pozor

  • Dominika Čeklovská
  • 22. júna 2023

Kde začať pri hľadaní brigády? V prvom rade vo vlastnej hlave. Treba mať jasno v tom, čo by si chcel robiť a taktiež či by to malo byť blízko domova, na druhom konci republiky alebo v zahraničí. A potom sa stačí pustiť do hľadania.

„Určite odporúčam sledovať overené pracovné portály, weby preverených personálnych agentúr, ale aj odporúčané skupiny na sociálnych sieťach, kde sa ponúkajú pracovné príležitosti vo forme brigády,“ radí Roman Kučera, výkonný riaditeľ personálnej agentúry z MAXIN´S Group.

Pre mladých ľudí má extra tip: „Ak máte vysnívaného budúceho zamestnávateľa, určite by som sledoval jeho web a jeho profily na sociálnych sieťach. Možno už toto leto budete môcť u neho získať pracovnú skúsenosť. Spoznajú vás a vy sa buď utvrdíte v presvedčení, že je to pre vás dobré miesto, alebo pochopíte, že budete stálu prácu radšej hľadať inde.“

Komu legislatíva umožňuje brigádu?

Pracovať popri štúdiu a počas prázdnin môže podľa našej legislatívy človek, ktorý dovŕšil 16 rokov, má ukončenú základnú školskú dochádzku a ešte nepresiahol vek 26 rokov. Podmienkou je aj denné alebo externé štúdium na strednej škole alebo denná forma štúdia na vysokej škole.

Na dohodu (pozor, nie formou brigády) môžu pracovať poberatelia starobného dôchodku. Tí si však hľadajú iné oblasti a pozície ako brigádnici. Formou brigády sa sezónne obsadzujú najmä miesta ako čašník/barman, chyžná, plavčík, animátor pre deti alebo poľnohospodárske práce pri zbere ovocia a zeleniny.

„Je dobré vedieť, že pracovný pomer formou brigády nemusí mladý človek ukončiť v deň, keď v čase brigády dovŕši 26 rokov. Dohoda o brigádnickej práci platí do konca kalendárneho roka, v ktorom ste dosiahli tento vek,“ poradil odborník z MAXIN´S Group.

Ani v prípade ukončenia štúdia nedochádza automaticky k ukončeniu práce formou brigády. Študentom strednej školy je podľa našej legislatívy mladý človek do 31. augusta kalendárneho roka a Zákonník práce umožňuje brigádovať do 31. októbra daného roka.

Možnosti pre dôchodcov

Poberatelia riadneho (nie predčasného) starobného dôchodku môžu byť taktiež zamestnaní formou dohody a vôbec to nemusia oznamovať Sociálnej poisťovni.

Dokonca si môžu uplatniť úľavu z odvodov. To znamená, že nemusia platiť odvody na dôchodkové poistenie, ak ich príjem z tohto pracovného pomeru nie je vyšší ako 200 € mesačne. Ak zarábajú viac, odvod sa platí iba z rozdielu medzi príjmom a sumou 200 €.

Požiadať o odvodovú úľavu je jednoduché. Stačí vyplniť čestné vyhlásenie pre zamestnávateľa, v ktorom potvrdíš, že si odvodovú úľavu neuplatňuješ u iného zamestnávateľa. Ten potom tento fakt oznámi Sociálnej poisťovni.

Seniori sa uchádzajú prevažne o prácu v službách na pozíciách knihovník, upratovačka. Sú žiadaní aj ako vrátnici či na doučovanie. Na dohodu o vykonaní práce je možné v kalendárnom roku odpracovať maximálne 350 hodín.

Doklady a zmluva

Kučera odporúča mať uzavretú pracovnú dohodu aj brigádnikom. „Dohoda o brigádnickej činnosti študenta sa dá uzavrieť maximálne na 12 mesiacov a musí v nej byť uvedený druh práce, výška odmeny, informácia o tom, ako a kedy bude odmena vyplácaná, rozsah pracovného času a trvanie zmluvy,“ vysvetlil odborník.

Nie je možné uzavrieť ju bez potvrdenia o návšteve školy, niekedy sa vyžaduje aj lekárske potvrdenie a pri osobách mladších ako 18 rokov aj súhlas rodiča.
Študenti môžu podľa zákona pracovať maximálne 20 hodín týždenne, ale ak je dohoda uzatvorená na 12 mesiacov, rozsah práce sa počíta ako priemer za celé jej trvanie.

„Ak teda chcete pracovať počas leta alebo študijného voľna, pracovnú dohodu môžete mať uzavretú napríklad na pol roka s tým, že v lete budete pracovať 8 hodín denne a od septembra nula hodín,“ poradil odborník z MAXIN´S Group spôsob, ako pracovať naplno, zarobiť a pritom dodržať Zákonník práce.

Ako zaplatiť povinné odvody z brigády

Niektorí zamestnávatelia sa bránia uzatváraniu oficiálnych zmlúv o brigádnickej práci, pretože aj za študenta je zamestnávateľ povinný platiť odvody do Sociálnej poisťovne na starobné a invalidné dôchodkové poistenie.
Ak má brigádnik zmluvu, môže mať plat znížený práve o sumu odvodov. Platiť ich netreba iba vtedy, ak je rovnako ako u pracujúcich dôchodcov mesačný zárobok nižší ako 200 €.
Zamestnávateľ však za študenta musí platí aj ďalšie odvody – úrazové a garančné poistenie a poistné do rezervného fondu solidarity.

Z tohto druhu pracovnej dohody sa neodvádza zdravotné poistenie ani poistenie v nezamestnanosti. Študent tak nemá nárok na platenú „péenku“ ani na podporu v nezamestnanosti.

Nájsť si brigádu sa oplatí

Brigáda je výborný spôsob, ako si privyrobiť, ale rovnako dôležité je získanie pracovných skúseností. Tie sa určite zídu po skončení štúdia.
„Na konci brigády odporúčam vypýtať si od zamestnávateľa písomné hodnotenie. Možno ho nikdy nepoužijete, ale možno sa vám raz na pracovnom pohovore hodí. Nie preto, že by išlo o lukratívnu pracovnú pozíciu, ale ako potvrdenie, že máte pracovné skúsenosti a pracovné návyky. To sa na trhu práce, obzvlášť u absolventov, veľmi cení,“ dodal Kučera.
V lete si brigádu nenájde iba ten, kto nechce. Treba byť aktívny a chodiť s otvorenými očami. Informácie o ponuke práce na brigádu bývajú vyvesené na dverách prevádzok.

Rovnako tak treba o tom, že máš záujem v lete brigádovať, informovať rodinu aj priateľov. Nikdy nevieš, ku komu sa aká informácia dostane.
„Mladí ľudia sú veľmi zdatní v online priestore a na sociálnych sieťach. Okrem už spomínaných portálov a stránok zamestnávateľov odporúčam sledovať aj webové sídla obcí a miest, ktoré prostredníctvom internetu taktiež zvyknú hľadať na leto pracovnú silu,“ pridal poslednú dobrú radu R. Kučera z MAXIN´S Group.

Kde hľadať?

Nájsť si brigádu nie je dnes absolútne problémovou záležitosťou. Ako sme už uviedli vyššie, poobzerať sa po nej môžeš v nákupných centrách, no aj na internete.
Na Profesii je ponúk neúrekom, konkrétne ich je viac ako 2 000. Nájdeš tu pracovné ponuky zo Slovenska, no aj zo zahraničia. Práve tie sú lákavé pre mladých ľudí, pretože okrem slušného privyrobenia si spoznajú novú krajinu a nových ľudí.
Napríklad počas práce pre baličov šišiek si môžeš zarobiť od 11 eur na hodinu až po 23 eur na hodinu. Práca je v Holandsku a ubytovanie s dopravou do práce máš zabezpečené.

Zo zahraničných ponúk je zaujímavá ešte ponuka práce v sklade. Ide o sklad v Holandsku a hodinová mzda sa pohybuje na úrovni 11,20 eur až 30,46 eur. Prilepšiť si môžeš prostredníctvom príplatkov za prácu na zmeny, nadčasy, víkendy a sviatky.
Ak ťa cestovanie neláka a počas leta by si radšej ostal doma, slušne si môžeš zarobiť aj v Bratislave. Medzi aktuálnymi ponukami je totiž aj práca na pozícii pomocnej sily do kuchyne v Dúbravke so mzdou 70 eur v čistom na deň alebo 900 eur v čistom na mesiac.
V prípade, že pochádzaš z Liptova alebo jeho okolia, zaujme ťa možno ponuka práce na pozícii chyžnej v Hotel Holiday Village Tatralandia. Táto práca je ponúkaná aj s ubytovaním a zamestnávateľ ponúka 4,8 eura na hodinu + príplatky za prácu v sobotu, nedeľu a sviatky v zmysle zákonníka práce.
Ak si milovníkom kníh, zamestnať sa môžeš aj ako brigádnik v sklade s knihami. Tvojou úlohou bude vychystávanie objednávok pre kníhkupectvá a e-shopy a na tejto pozícii zarobíš 5 eur v hrubom.

ZDROJ: startitup.sk – 03.júna 2023 , Vydavateľ: Startitup s.r.o , Rubrika: Zo Slovenska

Hľadáte prácu?

Nechajte nám svoj kontakt a my sa vám ozveme.

Zadajte vaše telefónne čislo.
Súhlaste so spracovaním osobných údajov.

Správa sa odosiela ...

Logo pre motory jws.
Logo volkswagen na čiernom pozadí.
Automobilové logo Snop na čiernom pozadí.
Logo pre skupinu pvl.
Hliníkové logo Nueman na čiernom pozadí.
Logo pre kongsberg automotive.
Je to riadenie prietoku vzduchu v automobiloch.
Logo Hyundai transys na čiernom pozadí.
Neváhajte nás kontaktovať
Nenašli ste pracovnú ponuku, ktorú ste hľadali?

Volajte na bezplatnú infolinku

0800 365 800

alebo nám zanechajte svoj telefonicky kontakt

Zadajte vaše telefónne čislo.
Súhlaste so spracovaním osobných údajov.

Správa sa odosiela ...