MAXIN’S tipy

Klamstvá v životopise: Dôvody, prečo sa im radšej treba vyhnúť

  • Dominika Čeklovská
  • 31. októbra 2023
Klamstvá v životopise: Dôvody, prečo sa im radšej treba vyhnúť

Každý z nás občas v živote klame. Zdanlivo neškodné lži majú dokonca svoje pomenovanie, hovorí sa im biele. Neprináleží nám hodnotiť ich používanie v osobnom živote. Je to vec svedomia a hodnotového nastavenia každého človeka. S istotou však vieme, že klamstvá v životopise nie sú dobrý nápad.

Pri hľadaní novej práce je dôležité životopisom zaujať. V podstate sa ním treba predať a dostať vďaka nemu pozvánku na pracovný pohovor.

To je práve dôvod, prečo mnoho ľudí svoj životopis koncipuje s väčšími alebo menšími úpravami pravdy. Takto „vylepšený“ môže zaujať, ale na pohovore vyjdú klamstvá a upravené fakty s najväčšou pravdepodobnosťou najavo. To uchádzača zaručene diskvalifikuje nielen z daného kola pohovoru, ale aj z možnosti uchádzať sa v budúcnosti o prácu u zamestnávateľa alebo prostredníctvom agentúry, kde bolo klamstvo odhalené.

V čom ľudia klamú?

„Smutná pravda je, že viac ako 50 % kandidátov vo svojich profesijných životopisoch naozaj často zavádza alebo dokonca klame,“ povedal Roman Kučera, výkonný riaditeľ personálnej agentúry MAXIN´S Group.

Štatisticky sa k úpravám faktov v životopise uchyľujú skôr mladší ľudia a muži, ale údaje o dosiahnutom vzdelaní, pracovných skúsenostiach alebo jazykových schopnostiach si vylepšujú aj ľudia v stredných rokoch a ženy.

„Stretávame sa napríklad s tým, že neplatená stáž je v živote uvedená ako práca na dobu určitú. Veľmi časté je uvádzanie vyššej úrovne ovládania cudzieho jazyka, než je realita. Ďalej kandidáti o prácu v snahe získať zamestnanie uvádzajú nepravdu o najvyššom dosiahnutom vzdelaní, ale aj inú adresu trvalého bydliska – zrejme aby sa zdalo, že sa do zamestnania bez problémov dostanú. Hoci sa môže zdať, že klamstvo o vzdelaní je závažnejšie ako klamstvo o bydlisku, teda výsostne osobnej veci človeka, v skutočnosti skúsený recruiter skoro vždy odhalí človeka pri klamstve a následne vyradí z výberového procesu,“ pokračuje R. Kučera.

Odhaľovanie pravdy

Recruiteri sú vyslovene školení na odhaľovanie pravdy. Človeka, v životopise ktorého sú časové medzery v zamestnaniach alebo, naopak, sa uvádzané zamestnania časovo prekrývajú, možno ani nemajú chuť pozvať na pohovor. A keď ho pozvú, s istotou sa na tieto nezrovnalosti opýtajú.
Ak vtedy uchádzač prizná farbu a vysvetlí, prečo v životopise zavádzal, môže mať šancu. Ak však bude klamať ďalej, sám pod sebou odpílil konár.

„Náborári majú mnoho nástrojov, ako si overiť pravdivosť údajov v životopise. Môžu si vyžiadať certifikáty a diplomy potvrdzujúce dosiahnuté vzdelanie či kurzy. Fakty si často overujú u predchádzajúcich zamestnávateľov cez referencie. Ak zistia, že kandidát neuvádzal pravdu, zbytočne prichádza o body,“ vysvetlil odborník z MAXIN´S Group.

Podľa neho by si uchádzači mali uvedomiť, že všetci sme ľudia a všetkých nás sa preto týkajú isté turbulencie v osobnom aj pracovnom živote. Sú prirodzené, a preto nie je dôvod ich zamlčiavať. „Ak bol napríklad kandidát evidovaný ako nezamestnaný na úrade práce, nie je dôvod snažiť sa toto obdobie v životopise nahradiť fiktívnou prácou. Byť nejaký čas nezamestnaný nie je hanba, navyše sa dá toto obdobie využiť na získanie nových zručností alebo vedomostí,“ povedal R. Kučera.

V tomto nikdy neklamte

Najrýchlejšie a najľahšie vždy vyjde najavo klamstvo o úrovni ovládania cudzieho jazyka. Ak sa ten na obsadzovanej pracovnej pozícii vyžaduje, je bežnou praxou, že počas pohovoru bude časť konverzácie prebiehať práve v tomto jazyku. Ak uchádzač uvádza, že ovláda angličtinu či nemčinu na úrovni B2 a potom ani nerozumie otázke recruitera, hneď je všetko jasné.

„V životopise by sa mali uvádzať iba pravdivé fakty, zavádzanie a klamanie o vzdelaní, praxi a schopnostiach považujeme za hrubú chybu,“ povedal výkonný riaditeľ MAXIN´S Group.

Keby človek zavádzajúci v životopise o vzdelaní a skúsenostiach nejakým zázrakom pohovorom prešiel a prácu získal, ako by zvládal pozíciu, na ktorú nemá dostatočné vzdelanie, skúsenosti a schopnosti?! V priebehu pár dní by to všetko vyšlo najavo.

„Ak človek klame o tom, kde býva alebo aké sú jeho koníčky, nie je to až také faux pas, ale úprimne si myslím, že je to zbytočné. V práci je človek spokojný vtedy, keď mu naozaj vyhovuje, nielen platom, ale aj pracovnou náplňou, firemnou kultúrou, možnosťou ďalšieho kariérneho rastu. A takú prácu nájde iba vtedy, ak je úprimný a pravdivý k sebe aj k budúcemu zamestnávateľovi,“ uzavrel R. Kučera.

Hľadáte prácu?

Nechajte nám svoj kontakt a my sa vám ozveme.

Zadajte vaše telefónne čislo.
Súhlaste so spracovaním osobných údajov.

Správa sa odosiela ...

Logo pre motory jws.
Logo volkswagen na čiernom pozadí.
Automobilové logo Snop na čiernom pozadí.
Logo pre skupinu pvl.
Hliníkové logo Nueman na čiernom pozadí.
Logo pre kongsberg automotive.
Je to riadenie prietoku vzduchu v automobiloch.
Logo Hyundai transys na čiernom pozadí.
Neváhajte nás kontaktovať
Nenašli ste pracovnú ponuku, ktorú ste hľadali?

Volajte na bezplatnú infolinku

0800 365 800

alebo nám zanechajte svoj telefonicky kontakt

Zadajte vaše telefónne čislo.
Súhlaste so spracovaním osobných údajov.

Správa sa odosiela ...