MAXIN’S news

Treba zmeniť súčasné nastavenie veku odchodu do penzie?

  • Viliam Dzuriš
  • 25. January 2024
Súčasné nastavenie veku odchodu do penzie

Dĺžka ľudského života sa predlžuje, čo znamená väčšiu záťaž pre dôchodkový systém. Ako sa na to pozerajú slovenskí ekonómovia? V ankete TREND Barometer sme sa ich opýtali, či by bolo potrebné zmeniť vek, kedy môžu ľudia ísť do dôchodku. Z 46 oslovených osobností sa vyjadrilo 22, zvyšní nevedeli, nechceli, alebo mali iný názor.

 

Z ankety vyplynulo, že väčšina ekonómov (45,7%) je proti znižovaniu dôchodkového veku, pretože by to ohrozilo finančnú udržateľnosť dôchodkového systému. Naopak, 23,9% ekonómov by podporilo zvýšenie dôchodkového veku, ak by to umožnilo skúseným zamestnancom pracovať dlhšie. Ďalších 13% by súhlasilo so zmenou, ak by sa zrušil zákaz práce popri poberaní predčasnej penzie.

Náš zakladateľ, Erik Maxin, patrí medzi tých, ktorí sú proti zníženiu dôchodkového veku. Podľa neho by Slovensko potrebovalo skôr konsolidovať verejné financie, čo by znamenalo buď znížiť výšku dôchodkov, odradiť ľudí od skorého odchodu z trhu práce, alebo zvýšiť dane a odvody, ktoré financujú dôchodky.

“Neviem síce, aké konkrétne zmeny vláda plánuje, avšak vzhľadom na demografiu a stav verejných financií prípadné zníženie veku odchodu do dôchodku nepovažujem za udržateľné. Slovensko by, naopak, potrebovalo konsolidáciu verejných financií, čo pri dôchodkoch znamená buď znižovať ich štedrosť, odrádzať ľudí od skoršieho odchodu z trhu práce, alebo zvyšovať dane a odvody, ktoré ich financujú.” – zakladateľ MAXIN’S Group

Ako sa na túto otázku pozeráte vy? Napíšte nám svoj názor.

ZDROJ: TREND 22.1. 13:26, foto – freepik

Are you looking for a job?

Leave us your contact information and we will get back to you.

Enter your phone number.
Súhlaste so spracovaním osobných údajov.

Správa sa odosiela ...

mahle 2 1
garay 2
cie 1
continental 1
dhl 3
dpb 1
hern 3
hoval 1
hyundai
itw 1
kongsberg 1
neuman 2
pwl 2
snop 1
volkswagen 1
zwl 1
Neváhajte nás kontaktovať
Nenašli ste pracovnú ponuku, ktorú ste hľadali?

Volajte na bezplatnú infolinku

0800 500 606

alebo nám zanechajte svoj telefonicky kontakt

Enter your phone number.
Súhlaste so spracovaním osobných údajov.

Správa sa odosiela ...