MAXIN’S news

Nové vymeriavacie základy poistného: čo sa mení od januára 2024?

  • Viliam Dzuriš
  • 24. January 2024
sociálna poisťovňa

Pre samostatne zárobkovo činné osoby (SZČO) a dobrovoľne poistené osoby (DPO) budú od roku 2024 platiť nové minimálne a maximálne vymeriavacie základy pre platenie poistného na sociálne poistenie. Pre zamestnávateľov a zamestnancov bude od nového roka platiť nový maximálny vymeriavací základ.

Informáciu zo Sociálnej poisťovne o novej výške poistného dostanú SZČO, ktorých sa to týka, v priebehu januára 2024 listom alebo do elektronickej schránky, ak ju majú aktivovanú. Poistné v novej výške za mesiac január následne po prvý raz zaplatia do 8. februára 2024, pričom nové minimálne poistné pre SZČO bude vo výške 216,13 eura, maximálne dosiahne 3 025,93 eura. Súvisí to so zvyšovaním minimálnych a maximálnych vymeriavacích základov na sociálne poistenie.

Minimálne poistné pre DPO, ktorá je dobrovoľne poistená dôchodkovo, nemocensky a v nezamestnanosti, dosiahne od 1. januára 2024 sumu 229,17 eura.

SZČO a DPO

-minimálny vymeriavací základ, ktorý je v súčasnosti 605,50 eur, sa zvyšuje na 652 eur,

-maximálny vymeriavací základ, ktorý je v súčasnosti 8 477 eur, sa zvyšuje na 9 128 eur.

Zamestnávatelia a zamestnanci

Pre zamestnancov a zamestnávateľov bude od roku 2024 platiť v oblasti sociálneho poistenia nasledovné – minimálny vymeriavací základ sa na zamestnanca nevzťahuje. Suma vymeriavacieho základu na platenie poistného na jednotlivé druhy sociálneho poistenia zamestnanca je zamestnávateľom skutočne zúčtovaný príjem zamestnanca za vykonanú prácu, s prihliadnutím na sumu maximálneho mesačného vymeriavacieho základu na platenie poistného na mesiac. Maximálny vymeriavací základ zamestnanca na platenie poistného na nemocenské poistenie, poistného na dôchodkové poistenie a poistného na poistenie v nezamestnanosti bude v úhrne mesačne 9 128 eur, z toho maximálne poistné 858,03 eura. Vymeriavací základ zamestnávateľa je vymeriavacím základom jeho zamestnanca. Maximálny vymeriavací základ zamestnávateľa na platenie poistného na nemocenské poistenie, poistného na dôchodkové poistenie, poistného na poistenie v nezamestnanosti, poistného na financovanie podpory, poistného na garančné poistenie a poistného do rezervného fondu solidarity za zamestnanca bude 9 128 eur mesačne, z toho maximálne poistné 2 300,25 eura. Vymeriavací základ zamestnávateľa na platenie poistného na úrazové poistenie nie je obmedzený maximálnou výškou.

Sociálna poisťovňa

ZDROJ: Sociálna poisťovňa

Are you looking for a job?

Leave us your contact information and we will get back to you.

Enter your phone number.
Súhlaste so spracovaním osobných údajov.

Správa sa odosiela ...

mahle 2 1
garay 2
cie 1
continental 1
dhl 3
dpb 1
hern 3
hoval 1
hyundai
itw 1
kongsberg 1
neuman 2
pwl 2
snop 1
volkswagen 1
zwl 1
Neváhajte nás kontaktovať
Nenašli ste pracovnú ponuku, ktorú ste hľadali?

Volajte na bezplatnú infolinku

0800 500 606

alebo nám zanechajte svoj telefonicky kontakt

Enter your phone number.
Súhlaste so spracovaním osobných údajov.

Správa sa odosiela ...