MAXIN’S tipy

Viete, na čo sa vás nesmú pýtať na pracovnom pohovore?

  • Viliam Dzuriš
  • 7. decembra 2023
na čo sa vás nesmú pýtať na pracovnom pohovore

Otázky, na ktoré nemusíte na pohovore odpovedať. Ale možno zaznejú…

Vek, rodinný stav, počet detí alebo materské plány, vierovyznanie, sexuálna orientácia, trvalé bydlisko a ďalšie výsostne súkromné informácie by mali ostať na pracovnom pohovore tabu. Ako sa zachovať, keď sa na ne personalista predsa len opýta?

Je pochopiteľné, že pracovný pohovor pozostáva z množstva otázok. Budúci potenciálny zamestnávateľ sa potrebuje dozvedieť o uchádzačovi veľa vecí. Niekedy sa však otázky zdajú nelogické alebo nemiestne. Ich cieľom môže byť vyviesť uchádzača z komfortnej zóny a overiť si, ako bude reagovať. Otázky výsostne osobného charakteru by však personalisti a náborári klásť nemali. Tretina Slovákov nevie, že to Zákonník práce vyslovene zakazuje.

Reagovať, ale diplomaticky

Na otázky, ktoré by zaznieť nemali, odporúčame reagovať vecne a bez emócií. Pomôže napríklad reakcia typu, že nerozumiete, ako otázka a odpoveď na ňu súvisí s pracovnou pozíciou a s náplňou práce.

Druhá možnosť je reagovať zoširoka, a pritom nedať konkrétnu odpoveď. Napríklad na otázku, či máte alebo plánujete deti, môžete povedať, že súkromné a pracovné veci nezvyknete miešať, aj keď sa niekedy prelínajú. Na otázku, či ste zdravá, môžete odpovedať, že dávate prednosť životnému štýlu, ktorý prospieva zdraviu, alebo že ste plná síl a elánu.

Ak personalista nepochopí, že kladie otázky, ktoré by nemal, a bude v nich pokračovať, pokojne povedzte, že ide o osobné veci, na ktoré

sa pýtať nesmie. Môžete dodať, že rozumiete, že pre zamestnávateľa je dôležité vedieť o potenciálnom zamestnancovi čo najviac, preto rada odpoviete na otázky o vzdelaní, praxi, skúsenostiach aj o tom, kde sa pracovne vidíte v horizonte piatich rokov, lebo tieto informácie sú pre zamestnávateľa určite užitočné.

Šikovní to robia inak

Fakt je, že zamestnávateľ niekedy naozaj potrebuje poznať informácie, ktoré patria medzi osobné, hoci nemá právo pýtať sa na ne. Šikovní a skúsení náborári ich dokážu získať aj inak. Nepýtajú sa priamo, ale kladú také otázky, ktoré zvyšujú šancu, že odpoveď aspoň čiastočne zaznie. Napríklad, ako rada trávite voľný čas alebo aký druh dovoleniek máte rada. A vy v odpovedi spomeniete deti, rodičov, partnera…

Samozrejme, platí, že ak aj zaznie zakázaná otázka a vy nevidíte dôvod neodpovedať na ňu, nič neporušíte, ak odpoviete. Zároveň tým ukážete, že potenciálnemu zamestnávateľovi dôverujte. Či vás odpoveď k získaniu práce viac priblíži alebo naopak, nikdy vopred neviete.

Bolo to cez čiaru?

V prípade, že s vami potenciálny zamestnávateľ zaobchádzal na pohovore nekorektne a kládol napriek vašim výhradám nedovolené otázky, môžete sa obrátiť so sťažnosťou na krajský inšpektorát práce. Ten by mal celú vec prešetriť a má právo udeliť zamestnávateľovi v prípade pochybenia pokutu. Vy však nemáte nárok na odškodnenie.

Toho by ste sa mohli teoreticky dožadovať v rámci súdneho konania, naň však treba mať dostatok dôkazov, aby to nebolo iba tvrdenie proti tvrdeniu.

Ak je to možné, odporúčame vyhnúť sa týmto situáciám. Pokiaľ sa potenciálny zamestnávateľ správa na pohovore nekorektne aj napriek vášmu upozorneniu, radíme z pracovného pohovoru odísť. Určite nestojíte o prácu, v ktorej si človeka a jeho práva nevážia a dokonca sa to neštítia ukazovať navonok. Váš talent, schopnosti a prax skôr alebo neskôr určite zaujmú lepšieho a korektnejšieho zamestnávateľa.

Aké otázky by na pohovore podľa Zákonníka práce nemali zaznieť?

  • Koľko máte rokov?
  • Ste vydatá?
  • Plánujete deti? Koľko ich chcete? V akom veku?
  • Ste tehotná?
  • Máte deti? Koľko majú rokov?
  • Čo robí váš manžel/partner?
  • Kto vám bude strážiť deti počas choroby?
  • Aká je vaša sexuálna orientácia?
  • Aké je vaše vierovyznanie? Praktikujete ho?
  • Koľko meriate a vážite?
  • Aký je váš zdravotný stav? Trpíte nejakou chorobou?
  • Ktorú politickú stranu preferujete?

Ak máte otázky, kontaktujte nás na telefónnom čísle 0800 365 800, prípadne nabor@maxins.sk.

Hľadáte prácu?

Nechajte nám svoj kontakt a my sa vám ozveme.

Zadajte vaše telefónne čislo.
Súhlaste so spracovaním osobných údajov.

Správa sa odosiela ...

Logo pre motory jws.
Logo volkswagen na čiernom pozadí.
Automobilové logo Snop na čiernom pozadí.
Logo pre skupinu pvl.
Hliníkové logo Nueman na čiernom pozadí.
Logo pre kongsberg automotive.
Je to riadenie prietoku vzduchu v automobiloch.
Logo Hyundai transys na čiernom pozadí.
Neváhajte nás kontaktovať
Nenašli ste pracovnú ponuku, ktorú ste hľadali?

Volajte na bezplatnú infolinku

0800 365 800

alebo nám zanechajte svoj telefonicky kontakt

Zadajte vaše telefónne čislo.
Súhlaste so spracovaním osobných údajov.

Správa sa odosiela ...