MAXIN’S news

Termíny podávania prihlášok a prijímacích skúšok na stredné školy v školskom roku 2024/2025

  • Viliam Dzuriš
  • 6. februára 2024

Ak sa chystáte ísť na strednú školu od septembra 2024, mali by ste vedieť o nových termínoch, ktoré platia pre prihlášky a prijímacie skúšky. Tieto termíny sú výsledkom zmeny školského zákona, ktorá bola schválená minulý rok.

 

Prihlášky na stredné školy: Nové pravidlá, ktoré určilo ministerstvo školstva, hovoria, že prihlášky na stredné školy sa musia podať do 20. marca. Žiaci deviateho ročníka si môžu vybrať štyri stredné školy, pričom dve z nich môžu byť odbory, kde sa netestujú špeciálne schopnosti, a dve z nich môžu byť odbory, kde sa testujú špeciálne schopnosti, ako napríklad umelecké alebo športové odbory. Novinkou je, že žiaci vyplnia len jednu prihlášku, kde si zoradia školy podľa svojich preferencií. Túto prihlášku pošlú po polročnej klasifikácii, teda od 1. februára.

Prijímacie skúšky na stredné školy: Prijímacie skúšky na gymnáziá, stredné odborné školy, školy umeleckého priemyslu a konzervatóriá sa budú konať v rôznych termínoch podľa typu odboru.

Prvý termín je určený pre odbory, kde sa overujú špeciálne schopnosti, zručnosti a nadanie. Tieto skúšky sa budú konať 29. apríla 2024, pričom sa môžu predĺžiť do 30. apríla 2024, ak bude veľa uchádzačov. Pre odbory, kde sa neoverujú špeciálne schopnosti, sa skúšky budú konať 26. apríla 2024, s možnosťou predĺženia do 2. mája 2024 až 3. mája 2024, ak bude veľa uchádzačov.

Druhý termín je pre odbory, kde sa overujú špeciálne schopnosti, ktoré sa budú konať 9. mája 2024, s možnosťou predĺženia do 10. a 13. mája 2024. Pre odbory, kde sa neoverujú špeciálne schopnosti, sa skúšky budú konať 6. mája 2024, s možnosťou predĺženia do 7. mája 2024.

Ďalší termín je pre prijímacie skúšky na voľné miesta v prvom ročníku. Tieto skúšky sa budú konať 18. júna 2024, a môžu trvať až do 19. júna 2024, ak to bude potrebné.

Po ukončení prijímacích skúšok riaditeľ školy zverejní zoznam prijatých uchádzačov od 17. mája 2024 od polnoci do polnoci. Uchádzač alebo jeho zákonný zástupca musí písomne potvrdiť prijatie na štúdium do 22. mája 2024.

Ak by ste chceli pracovať počas letných prázdnin, môžete sa obrátiť na firmy, ktoré ponúkajú letné brigády pre stredoškolákov. Napríklad MAXINS Group, kde Roman Kučera hovorí, že brigády sú určené hlavne pre deti zamestnancov, ktoré tak získajú nielen pracovné skúsenosti, ale aj informácie o práci, výhodách a nevýhodách daného povolania. Podľa neho stredoškoláci pracujú zodpovedne a firma má s nimi dobré skúsenosti.

ZDROJ: Pravda foto: freepik

Hľadáte prácu?

Nechajte nám svoj kontakt a my sa vám ozveme.

Zadajte vaše telefónne čislo.
Súhlaste so spracovaním osobných údajov.

Správa sa odosiela ...

Logo pre motory jws.
Logo volkswagen na čiernom pozadí.
Automobilové logo Snop na čiernom pozadí.
Logo pre skupinu pvl.
Hliníkové logo Nueman na čiernom pozadí.
Logo pre kongsberg automotive.
Je to riadenie prietoku vzduchu v automobiloch.
Logo Hyundai transys na čiernom pozadí.
Neváhajte nás kontaktovať
Nenašli ste pracovnú ponuku, ktorú ste hľadali?

Volajte na bezplatnú infolinku

0800 365 800

alebo nám zanechajte svoj telefonicky kontakt

Zadajte vaše telefónne čislo.
Súhlaste so spracovaním osobných údajov.

Správa sa odosiela ...