MAXIN’S news

Spravodlivé dotácie pre poľnohospodárov v EÚ: stále len sen?

  • Viliam Dzuriš
  • 14. marca 2024

Anketa TREND Barometer sa zamerala na názory 54 vybraných osobností slovenskej ekonomiky na nastavenie poľnohospodárskej politiky EÚ. Výsledky poukazujú na dva kľúčové problémy:

  • Nadmerná byrokracia a nízka efektivita: Farmári v celej EÚ bojujú s komplikovaným systémom dotácií a administratívnou záťažou, ktorá im uberá čas a energiu.
  • Nerovnomerné rozdelenie dotácií: Napriek identickým normám a požiadavkám sa výška priamych platieb pre poľnohospodárov v rôznych krajinách EÚ značne líši. Na Slovensku dosahujú len 82 % priemeru EÚ, a to aj po 20 rokoch od vstupu do únie.

Erik Maxin, zakladateľ MAXIN’S Group:

Slovenskí farmári čelia dvom typom problémov. Na jednej strane bojujú s Bruselom za menej byrokracie a efektívnejší systém, na druhej strane sa na domácej pôde potýkajú s meškaním priamych platieb.

Nedostatočná spravodlivosť v rozdeľovaní dotácií je alarmujúca. Aj keď poľnohospodári v celej EÚ čelia identickým výzvam a musia spĺňať rovnaké normy, ich finančná podpora sa značne líši. Toto nerovnomerné rozdelenie brzdí rozvoj poľnohospodárstva v menej rozvinutých krajinách EÚ a znevýhodňuje ich farmárov.

Je najvyšší čas, aby sa EÚ zamerala na reformu Spoločnej poľnohospodárskej politiky a zaviedla spravodlivejší systém dotácií. Ten by mal zohľadňovať špecifické podmienky v jednotlivých krajinách a zároveň zjednodušiť administratívu a znížiť byrokratické zaťaženie.

ZDROJ: Trend.sk | 11.3. 12:05  | TREND Barometer: Tretina rozpočtu EÚ putuje do poľnohospodárstva. Je táto politika správna?

Hľadáte prácu?

Nechajte nám svoj kontakt a my sa vám ozveme.

Zadajte vaše telefónne čislo.
Súhlaste so spracovaním osobných údajov.

Správa sa odosiela ...

Logo pre motory jws.
Logo volkswagen na čiernom pozadí.
Automobilové logo Snop na čiernom pozadí.
Logo pre skupinu pvl.
Hliníkové logo Nueman na čiernom pozadí.
Logo pre kongsberg automotive.
Je to riadenie prietoku vzduchu v automobiloch.
Logo Hyundai transys na čiernom pozadí.
Neváhajte nás kontaktovať
Nenašli ste pracovnú ponuku, ktorú ste hľadali?

Volajte na bezplatnú infolinku

0800 365 800

alebo nám zanechajte svoj telefonicky kontakt

Zadajte vaše telefónne čislo.
Súhlaste so spracovaním osobných údajov.

Správa sa odosiela ...