MAXIN’S news

Respondentom chýbajú vládne opatrenia na zlepšenie podnikateľského prostredia

  • Viliam Dzuriš
  • 14. decembra 2023

Vláda predstavila balíček konsolidačných opatrení,

ktorý má za cieľ znížiť deficit verejných financií a zabezpečiť dlhodobú udržateľnosť verejných výdavkov. Opatrenia zahŕňajú napríklad zvýšenie dôchodkov, zavedenie minimálnej mzdy, zvýšenie daní pre bohatých a zrušenie niektorých daňových úľav. Vláda tvrdí, že tieto opatrenia sú spravodlivé, sociálne citlivé a podporia rast a zamestnanosť.

Avšak, nie všetci súhlasia s týmto balíčkom. Agentúra Focus realizovala anketu TREND Barometer, v ktorej sa pýtala respondentov, ako hodnotia konsolidačné opatrenia, ktoré predstavila vláda. Medzi stredou 6. decembra 2023 a pondelkom 11. decembra 2023 hlasovalo elektronicky celkovo 53 vybraných osobností slovenskej ekonomiky. Medzi nimi boli zástupcovia podnikateľských zväzov, analytici, ekonómovia, podnikatelia a manažéri.

Z výsledkov ankety vyplýva

väčšina respondentov (60 %) považuje konsolidačné opatrenia za nedostatočné a neefektívne. Respondenti kritizujú vládu, že sa sústredila iba na zvyšovanie príjmov, a nie na znižovanie výdavkov. Podľa nich, vláda potrebuje zlepšiť podnikateľské prostredie, ktoré je zaťažené vysokou byrokraciou, korupciou, neistotou a nedostatkom kvalifikovanej pracovnej sily. Respondenti tiež upozorňujú na riziká, ktoré môžu vyplynúť z konsolidačných opatrení, ako je napríklad únik kapitálu, pokles investícií, zvýšenie nezamestnanosti a oslabenie konkurencieschopnosti.

Na druhej strane, iba 28 % respondentov súhlasilo s konsolidačnými opatreniami. Títo respondenti uznávajú, že vláda musí riešiť problém vysokého deficitu a dlhu, a že niektoré opatrenia sú nevyhnutné a spravodlivé. Podľa nich, vláda sa snaží chrániť najzraniteľnejšie skupiny obyvateľstva, ako sú seniori, zamestnanci s nízkymi príjmami a rodiny s deťmi. Títo respondenti tiež veria, že konsolidačné opatrenia môžu mať pozitívny vplyv na dlhodobý rast a stabilitu, ak budú doplnené ďalšími reformami a stimulmi.

Medzi respondentmi, ktorí sa vyjadrili k jednotlivým opatreniam, najviac podpory získalo zvýšenie dôchodkov (68 %), zavedenie minimálnej mzdy (64 %) a zvýšenie daní pre bohatých (56 %). Naopak, najviac odporu vyvolalo zrušenie niektorých daňových úľav (72 %), zavedenie dane z nehnuteľností (68 %) a zvýšenie DPH na niektoré tovary a služby (64 %).

 

„Jednoznačným víťazom vládneho balíčka konsolidačných opatrení „lex konsolidácia“ sú slovenskí seniori. Očakával som, že vláda aspoň na začiatku volebného obdobia pristúpi aj k nepopulárnym opatreniam a bude šetriť. Nestalo sa. Pre skutočnú konsolidáciu verejných financií je potrebné pristúpiť aj k masívnemu zefektívneniu hospodárenia rozsiahlym reformám naprieč viacerými sektormi hospodárstva.“

uzavrel Erik Maxin, zakladateľ, MAXIN’S Group 

 

zdroj: trend.sk, foto: ai – DALL·E 2
 

Hľadáte prácu?

Nechajte nám svoj kontakt a my sa vám ozveme.

Zadajte vaše telefónne čislo.
Súhlaste so spracovaním osobných údajov.

Správa sa odosiela ...

Logo pre motory jws.
Logo volkswagen na čiernom pozadí.
Automobilové logo Snop na čiernom pozadí.
Logo pre skupinu pvl.
Hliníkové logo Nueman na čiernom pozadí.
Logo pre kongsberg automotive.
Je to riadenie prietoku vzduchu v automobiloch.
Logo Hyundai transys na čiernom pozadí.
Neváhajte nás kontaktovať
Nenašli ste pracovnú ponuku, ktorú ste hľadali?

Volajte na bezplatnú infolinku

0800 365 800

alebo nám zanechajte svoj telefonicky kontakt

Zadajte vaše telefónne čislo.
Súhlaste so spracovaním osobných údajov.

Správa sa odosiela ...