MAXIN’S news

Pracovné vyhorenie hrozí každému. Viete ako by sa k takémuto problému mal postaviť zamestnávateľ?

  • Viliam Dzuriš
  • 15. apríla 2024

Pracovné vyhorenie je diagnóza, ktorou môže trpieť každý zamestnanec, ktorý nevie, ako zvládať stres. Príznaky vyhorenia síce nebolia, ale sú jednoznačné. Preventívne opatrenia by mali robiť aj zamestnávatelia.

Vyhorenie je spôsobené nerovnováhou medzi nasadením v súkromnom alebo v pracovnom živote a schopnosťou regenerovať sily. Psychické vyhorenie preto môže spôsobiť nielen práca, ale aj vzťah.

„Hranica medzi výdajom energie a regeneráciou je veľmi tenká. Nie každý deň musíme úplne dobiť baterky, ale mali by sme vedieť, ako zvládať stres v práci aj v živote,“ povedala Katarína Garajová, generálna riaditeľka agentúry MAXIN´S Group.

Vyhorenie a jeho príznaky

Dlhodobo podávaný vysoký výkon môže viesť k tomu, čo odborníci označujú ako pracovné vyhorenie. Vyhorenie však môžu spôsobiť aj ťažkosti vo vzťahoch. O to viac, že pokiaľ nie je v poriadku osobný život, v práci sa nedá fungovať naplno.

Existuje viacero symptómov, ktoré môžu prezrádzať, že smerujete k vyhoreniu. V každodennom rýchlom živote si ich však vôbec nemusíme všimnúť, lebo ich považujeme za normálne.

Signálom je, ak máte zdravotné problémy a už chronicky trpíte napríklad bolesťami chrbta alebo hlavy. Nerovnováha v pracovnom a súkromnom živote sa často prejavuje aj v podobe kožných problémov a problémov so spaním.

Únava aj po víkende alebo krátkej dovolenke je taktiež signálom vyhorenia. Pracovný stres alebo problémy v súkromnom živote spotrebúvajú veľa fyzickej aj psychickej energie a je ťažké zregenerovať sa.

Príznaky, ktoré môžu naznačovať, že ide o psychické vyhorenie, patrí aj zabúdanie a problém rozhodovať sa aj o drobnostiach. Je to spôsobené oslabením časti mozgu (frontálneho kortexu), ktorá riadi sústredenie a emócie.

„Medzi nebezpečné príznaky vyhorenia patrí aj myslenie na prácu s nechuťou a zamestnávanie sa pracovnými problémami aj mimo pracovného času,“ pokračuje vo výpočte signálov vyhorenia K. Garajová.

Ak ste už odsunuli na vedľajšiu koľaj okrem svojich koníčkov, domácnosti či rodiny aj svoj zovňajšok, je načase vyhľadať odbornú pomoc.

„Treba však hovoriť aj s nadriadenými a hľadať riešenia. Syndróm vyhorenia človek nezvládne bez pomoci a môže viesť až k trvalej invalidite,“  upozorňuje generálna riaditeľka.

Ako zvládnuť stres v práci

Ak ešte nie ste tak ďaleko, ale stres v práci vám začína prerastať cez hlavu a strpčuje život, treba sa pozrieť na jeho príčinu. Je to nadriadený, kolega, náplň práce, forma práce alebo spôsob odmeňovania? Čo z toho je možné zmeniť?

Zmena práce môže byť riešením, pokiaľ stres v práci vyplýva z faktorov, ktoré neviete ovplyvniť. Zmysel má rozhodne každá aktivita, ktorá učí, ako zvládať stres v práci. Osobnostný rozvoj, dostatok voľnočasových aktivít, športu, vyrovnaný partnerský život pomáhajú zvládať stres.

Hrozba vyhorenia nevisí len nad ľuďmi zamestnanými v pomáhajúcich profesiách (učitelia, zdravotníci, sociálni pracovníci, psychológovia, duchovní), ale nad každým zamestnancom, ktorý dlhodobo prežíva nerovnováhu a enormný stres v pracovnom alebo súkromnom živote.

Pomôcť predchádzať tejto diagnóze môžu aj zamestnávatelia vytváraním priateľskej atmosféry na pracovisku, primeranými pracovnými podmienkami, primeranou odmenou za odvedenú prácu a aktivitami, ktoré vedú k lepšiemu zvládaniu stresu a utužovaniu kolektívu. Bonusom sú služby psychológa alebo kouča, ktorý dokáže pomáhať zvládať stres v pracovnom aj súkromnom živote.

 

Mimo hrozby vyhorenia je zamestnanec, ktorý cíti spokojnosť s tým, ako sa mu v práci darí, ako je odmeňovaný, ako ho vnímajú nadriadení, ako vychádza s kolegami. Nemusí mať prácu snov, a predsa nemusí čeliť vyhoreniu, ak sa na svojej pozícii cíti dôležitý, ľudsky prijatý a primerane ocenený.

 

WEB , Zdroj: podnikatelskecentrum.sk , Dátum: 11.apríla 2024 , Vydavateľ: Verman technology s.r.o.  foto: Freepik.com

Hľadáte prácu?

Nechajte nám svoj kontakt a my sa vám ozveme.

Zadajte vaše telefónne čislo.
Súhlaste so spracovaním osobných údajov.

Správa sa odosiela ...

Logo pre motory jws.
Logo volkswagen na čiernom pozadí.
Automobilové logo Snop na čiernom pozadí.
Logo pre skupinu pvl.
Hliníkové logo Nueman na čiernom pozadí.
Logo pre kongsberg automotive.
Je to riadenie prietoku vzduchu v automobiloch.
Logo Hyundai transys na čiernom pozadí.
Neváhajte nás kontaktovať
Nenašli ste pracovnú ponuku, ktorú ste hľadali?

Volajte na bezplatnú infolinku

0800 365 800

alebo nám zanechajte svoj telefonicky kontakt

Zadajte vaše telefónne čislo.
Súhlaste so spracovaním osobných údajov.

Správa sa odosiela ...