MAXIN’S news

Ktoré pracovné pozície sú v roku 2024 žiadané a ktoré nie?

  • Viliam Dzuriš
  • 20. marca 2024

Nezamestnanosť na Slovensku dosiahla v polovici novembra 2023 rekordne nízku úroveň 3,9 %. Toto číslo naznačuje, že drvivá väčšina uchádzačov o prácu si zamestnanie nájde. Otázka znie, ako to bude v roku 2024? Aké trendy na pracovnom trhu pretrvajú a na čo nové sa treba pripraviť?

Napriek nástupu automatizácie, robotizácie a čoraz intenzívnejšiemu prenikaniu umelej inteligencie na pracovný trh, stále ostáva mnoho pozícií, na ktoré slovenskí zamestnávatelia využívajú pracovníkov zo zahraničia. Tento trend by mal pokračovať aj v roku 2024. “Aj keď sa na Slovensku postupne zavádza automatizácia, stále pociťujeme nedostatok vhodných kandidátov pre automobilový, elektrotechnický a strojárenský priemysel a logistiku,” hovorí Roman Kučera, odborník na pracovný trh z personálnej agentúry MAXIN´S Group.

Technika na prvom mieste

Zamestnanci s technickým vzdelaním všetkých úrovní sú a aj budú žiadaní. Vysoký priemerný vek generálnych riaditeľov a vedúcich pracovníkov na Slovensku naznačuje potrebu výmeny týchto síl, s dôrazom na schopnosť motivovať a viesť mladší kolektív. Trh práce bude stále žiadať odborníkov z oblasti informačných technológií, ako aj pozície, ktoré fúzujú viacero špecializácií, ako je napríklad prepájanie účtovníctva s digitálnymi technológiami.

Environmentálne zručnosti a gramotnosť sú čoraz žiadanejšie, a to aj na nižších a stredných pracovných pozíciách, ktoré na prvý pohľad nesúvisia so životným prostredím.

Podľa agentúry MAXIN’S sa v roku 2024 očakáva vysoký dopyt po ľuďoch v oblasti vzdelávania, sociálnych a psychologických služieb, rehabilitácie, medicíny a služieb pre strieborný vek. Potrební budú aj pracovníci v maloobchode, gastroslužbách a hotelierstve, kde sa zároveň očakáva najvyššia fluktuácia zamestnancov.

Pomalý rast miezd

V agentúre očakávajú pomalý rast miezd. Nebudú zásadným, ale iba jedným z faktorov pri hľadaní práce. Vyššie zdanenie práce avizované vládou by mohlo mať negatívny vplyv na rast reálnej mzdy. “Rast miezd je do veľkej miery ovplyvnený platnou legislatívou a odvíja sa od minimálnej mzdy a príplatkov,” uzavrel Kučera.

 

Dátum vydania: 21. 2. 2024 | Zdroj: Pravda | Rubrika: Užitočná pravda | Strana 14

Hľadáte prácu?

Nechajte nám svoj kontakt a my sa vám ozveme.

Zadajte vaše telefónne čislo.
Súhlaste so spracovaním osobných údajov.

Správa sa odosiela ...

Logo pre motory jws.
Logo volkswagen na čiernom pozadí.
Automobilové logo Snop na čiernom pozadí.
Logo pre skupinu pvl.
Hliníkové logo Nueman na čiernom pozadí.
Logo pre kongsberg automotive.
Je to riadenie prietoku vzduchu v automobiloch.
Logo Hyundai transys na čiernom pozadí.
Neváhajte nás kontaktovať
Nenašli ste pracovnú ponuku, ktorú ste hľadali?

Volajte na bezplatnú infolinku

0800 365 800

alebo nám zanechajte svoj telefonicky kontakt

Zadajte vaše telefónne čislo.
Súhlaste so spracovaním osobných údajov.

Správa sa odosiela ...