MAXIN’S tipy

Krok za krokom: Ako si založiť živnosť na Slovensku

  • Viliam Dzuriš
  • 6. mája 2024

Práca cez personálnu agentúru prináša množstvo výhod, no mnoho pracovníkov v priemysle hľadá väčšiu flexibilitu a nezávislosť. Jednou z možností, ako ju dosiahnuť, je založiť si vlastnú živnosť. Tento návod vám krok za krokom vysvetlí, ako na to na Slovensku.

1. Rozhodnite sa pre typ živnosti

Na Slovensku existujú dva základné typy živností:

  • Voľná živnosť: Nepotrebuje špeciálne oprávnenia alebo odbornú spôsobilosť. Príkladom sú činnosti ako administratívne práce, obchodná činnosť, alebo činnosti spojené s remeslami.
  • Viazaná a remeselná živnosť: Vyžaduje odbornú spôsobilosť alebo preukázanie praxe. Príkladom môžu byť stavebné práce, elektroinštalácie, alebo prevádzkovanie autodielne.

2. Pripravte si potrebné dokumenty

Pre založenie živnosti budete potrebovať:

  • Občiansky preukaz
  • Dokumenty potvrdzujúce odbornú spôsobilosť (ak zakladáte viazanú alebo remeselnú živnosť)

3. Navštívte živnostenský úrad alebo využite elektronické služby

  • Osobne na živnostenskom úrade: Navštívte príslušný okresný úrad podľa miesta vášho trvalého bydliska. Na úrade vyplníte formulár na ohlásenie živnosti.
  • Elektronicky cez portál Slovensko.sk: Na to potrebujete občiansky preukaz s čipom (eID) a čítačku kariet. Po prihlásení vyplníte elektronický formulár.

4. Zaplaťte správne poplatky

Správne poplatky sa líšia podľa spôsobu podania:

  • Osobne na úrade: 5 EUR za voľnú živnosť, 15 EUR za každú viazanú alebo remeselnú živnosť.
  • Elektronicky: Poplatky sú znížené o 50%, teda 2,5 EUR za voľnú živnosť a 7,5 EUR za každú viazanú alebo remeselnú živnosť.

5. Získanie živnostenského oprávnenia

Po úspešnom podaní žiadosti a zaplatení poplatkov živnostenský úrad vydá osvedčenie o živnostenskom oprávnení, ktoré vám umožňuje začať podnikať. Tento proces trvá zvyčajne 3 pracovné dni.

6. Registrácia na daňovom úrade

Do 30 dní od založenia živnosti sa musíte registrovať na daňovom úrade ako platca dane z príjmov. Daňový úrad vám pridelí daňové identifikačné číslo (DIČ).

7. Povinnosti voči zdravotnej a sociálnej poisťovni

  • Zdravotná poisťovňa: Do 8 dní od začiatku podnikania sa musíte prihlásiť v zdravotnej poisťovni. Budete platiť zdravotné odvody.
  • Sociálna poisťovňa: Povinnosť prihlásenia závisí od výšky vášho príjmu. Ak váš príjem presiahne stanovenú hranicu, musíte sa prihlásiť do 8 dní od vzniku povinnosti.

8. Vedenie účtovníctva

Je dôležité viesť presné účtovníctvo vašej činnosti. Môžete si vybrať medzi jednoduchým účtovníctvom alebo podvojného účtovníctvom, podľa vašich preferencií a potrieb podnikania.

Záver

Založenie živnosti na Slovensku je proces, ktorý sa dá zvládnuť s primeranou prípravou a informovanosťou. Pracovníci v priemysle, ktorí hľadajú viac nezávislosti, môžu touto cestou získať väčšiu kontrolu nad svojou prácou a kariérou. Dôkladná príprava a dodržiavanie legislatívnych požiadaviek sú kľúčom k úspešnému podnikaniu.

Ak máte ďalšie otázky alebo potrebujete asistenciu, neváhajte sa obrátiť na živnostenský úrad alebo odborníkov v oblasti podnikania. Prajeme veľa úspechov v podnikateľskej činnosti!

 

 

Hľadáte prácu?

Nechajte nám svoj kontakt a my sa vám ozveme.

Zadajte vaše telefónne čislo.
Súhlaste so spracovaním osobných údajov.

Správa sa odosiela ...

Logo pre motory jws.
Logo volkswagen na čiernom pozadí.
Automobilové logo Snop na čiernom pozadí.
Logo pre skupinu pvl.
Hliníkové logo Nueman na čiernom pozadí.
Logo pre kongsberg automotive.
Je to riadenie prietoku vzduchu v automobiloch.
Logo Hyundai transys na čiernom pozadí.
Neváhajte nás kontaktovať
Nenašli ste pracovnú ponuku, ktorú ste hľadali?

Volajte na bezplatnú infolinku

0800 365 800

   

alebo nám zanechajte svoj telefonický kontakt

Zadajte vaše telefónne čislo.
Súhlaste so spracovaním osobných údajov.

Správa sa odosiela ...