MAXIN’S tipy

Ako úspešne začať podnikať na živnosť na Slovensku

  • Viliam Dzuriš
  • 17. apríla 2024

Začať podnikať na živnosť na Slovensku môže predstavovať významný krok smerom k finančnej nezávislosti a profesionálnemu rastu. Jednoduchší administratívny proces a nižšie náklady na založenie robia živnostnícke podnikanie prístupným oproti iným formám podnikania. Či už ide o slobodné alebo remeselné živnosti, každá ponúka flexibilitu v rozhodovaní a možnosť priamo ovplyvniť svoj príjem. Podnikanie prináša nové príležitosti, profesionálny rast a potenciál pre vyšší príjem, takže sa nebojte vstúpiť do sveta podnikania.

 

Určenie predmetu podnikania

Dôležitým krokom pri zriaďovaní živnosti je určenie jej predmetu. Je nevyhnutné si starostlivo premyslieť, v akom odvetví a segmente chcete podnikať, aby ste zabezpečili, že vaše služby alebo produkty nájdu svojich zákazníkov. Voľba správneho predmetu podnikania môže zásadne ovplyvniť úspech a udržateľnosť vašej živnosti.

Určenie obchodného mena

Výber obchodného mena je ďalším kľúčovým krokom. Toto meno by malo byť jedinečné a zároveň by malo odrážať charakter vašej činnosti. Je dobré si overiť dostupnosť mena v Obchodnom registri na Slovensku, aby ste sa vyhli možným konfliktom s inými zaregistrovanými menami.

Registrácia živnosti osobne

Môžete sa registrovať osobne na príslušnom Okresnom úrade, kde predložíte identifikačné doklady, potvrdenie o bezdlžnosti a ďalšie špecifické dokumenty, ktoré môžu zahŕňať výpis z trestného registra či doklady o odbornej spôsobilosti. Proces je relatívne rýchly a po zaplatení administratívneho poplatku by vaša živnosť mala byť registrovaná do niekoľkých dní.

Registrácia živnosti online

Môžete sa tiež registrovať online prostredníctvom portálu slovensko.sk. Po vytvorení elektronického prístupu a digitalizácii potrebných dokumentov môžete proces vybaviť z pohodlia domova. Tento spôsob je efektívny a šetrí čas.

Začiatok podnikania

Po úspešnej registrácii môžete začať podnikať. Je dôležité si uvedomiť, že od tohto momentu ste zodpovední za vedenie účtovníctva, odvody daní a iné podnikateľské povinnosti.

Založenie podnikateľského účtu

Zriadenie podnikateľského účtu u banky je doporučený krok, ktorý pomáha oddeliť osobné financie od podnikateľských transakcií. To zjednodušuje účtovníctvo a zvyšuje prehľad o financiách.

Ďalšie veci

K ďalším povinnostiam patrí označenie miesta podnikania, zabezpečenie elektronického prístupu na komunikáciu s daňovým úradom, správne vedenie účtovníctva a vystavovanie faktúr. Tieto kroky sú nevyhnutné pre zákonné a efektívne podnikanie.

Záver

Podnikanie na živnosť na Slovensku môže byť výzvou, ale s dobrou prípravou a pozornosťou k detailom môže byť aj veľmi odmeňujúce. Nezabudnite využiť dostupné zdroje a poradenstvo, ktoré vám môžu pomôcť v začiatkoch. Taktiež si môžete prehliadať aktuálne ponuky práce, ktoré sú vhodné pre živnostníkov, čo vám môže pomôcť pri hľadaní prvých zákazníkov alebo projektov.

 

 

Zdroje: foto – freepik

 

 

Hľadáte prácu?

Nechajte nám svoj kontakt a my sa vám ozveme.

Zadajte vaše telefónne čislo.
Súhlaste so spracovaním osobných údajov.

Správa sa odosiela ...

Logo pre motory jws.
Logo volkswagen na čiernom pozadí.
Automobilové logo Snop na čiernom pozadí.
Logo pre skupinu pvl.
Hliníkové logo Nueman na čiernom pozadí.
Logo pre kongsberg automotive.
Je to riadenie prietoku vzduchu v automobiloch.
Logo Hyundai transys na čiernom pozadí.
Neváhajte nás kontaktovať
Nenašli ste pracovnú ponuku, ktorú ste hľadali?

Volajte na bezplatnú infolinku

0800 365 800

alebo nám zanechajte svoj telefonicky kontakt

Zadajte vaše telefónne čislo.
Súhlaste so spracovaním osobných údajov.

Správa sa odosiela ...